Emisiuni
Emisiuni

Astrologia, o (pseudo)ştiinţă – MozaiQub
Astrologia este o pseudoștiință conform căreia pozițiile relative ale obiectelor cerești ar putea oferi informații despre personalitatea, relațiile umane și alte probleme legate de viața umană.

Cinematografia: de la origini la modernitate – MozaiQub
Istoria cinematografiei a început în Franța, în 28 decembrie 1895, dată recunoscută pentru că tocmai atunci a fost prezentat pentru prima dată un film, când Antoine Lumiére, din Lyon, a găzduit, la Paris, un show cu imagini în mișcare.

24 mai – Ziua limbii bulgare – VOX
La data de 24 mai este celebrată Ziua limbii bulgare. În această zi sunt sărbătoriţi Sfinţii Chiril şi Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară.

S24H – 2022 – MozaiQub
Timişoara a fost gazda, timp de 3 zile, a celei de-a cincea ediţii a S24H, concursul internaţional de ultraalergare.

Bilanțul sumbru al pandemiei – MozaiQub
Pandemia de Covid-19 a provocat moartea a aproape 15 milioane oameni în întreaga lume, estimează Organizația Mondială a Sănătății. Numărul celor răpuși de Covid-19 este cu 13% mai mare decât estima OMS în urmă cu doi ani.

Pro sau contra vegetarianismului la copii? – MozaiQub
Numărul vegetarienilor crește de la un an la altul, iar pe lângă adulți sunt și copii. Mulți părinți se întreabă dacă este sigură pentru sănătate o dietă vegetariană în cazul celor mici.

O poveste suprarealistă – Expoziție personală Jacques Hérold – MozaiQub
Muzeul Național de Artă din Timișoara a pregătti publicului timișorean expoziția „Complices des poètes – Gravuri și litografii semnate de artistul Jacques Hérold în ediții bibliofile”. Începând de joi, 5 mai, de la ora 18:00 poate fi vizitată colecția de gravuri, litografii și serigrafii originale semnate de marele artist suprarealist.

Reducerile și recenziile false, amendate – MozaiQub
Legea prin care se definesc și se interzic diverse practici comerciale incorecte se va aplica și serviciilor digitale și conținutului digital.

Atenție la căpușe! – MozaiQub
Despre riscurile mușcăturilor de căpușe am discutat cu Dr. Virgil Musta – Șef Secție Boli Infecțioase II „Victor Babeș” Timișoara

3 mai – Ziua libertăţii presei – MozaiQub
Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată în fiecare an la data de 3 mai.

Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold – Vox
Muzeul Național de Artă Timișoara, Consiliul Județean Timiș, alături de Universitatea de Vest din Timișoara și Facultatea de Arte și Design, organizează joi, 5 mai, la ora 18:00, vernisajul expoziției „Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold, în ediții bibliofile”. Evenimentul va avea loc în Palatul Baroc din Piața Unirii, la etajul 2, în sălile Galeriei „Connect Time TM”.

Ghidul profesorului care dă meditații – Vox
Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

1 Mai Muncitoresc – MozaiQub
Data de 1 mai este cunoscută și ca Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în multe țări, inclusiv în România.

Un încărcător universal, mai puține deșeuri electronice – MozaiQub
Dispozitivele electronice și echipamentele electrice definesc viața modernă: de la mașini de spălat și aspiratoare la smartphone-uri și computere, este greu să ne imaginăm viața fără ele. Însă deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol pentru eforturile UE de a-și reduce amprenta ecologică.

„Călătorie în jurul omului” – MozaiQub
De ani buni visez la călătoria asta, aşa cum, de ani buni, mă temeam că o să vină vremea să sărbătoresc cei 30 de ani împliniţi”.

Adevăruri despre Revoluție – QubArena
Continuăm seria dezvăluirilor despre decembrie 1989, alături de unul dintre oamenii cu inițiativă ale acelor zile. Privim revoluția prin ochii lui Iancu Radomir Gherman, inginer, în această seară la QubArena.

Generaţia Z şi moda second-hand – MozaiQub
Într-o lume în care industria fast-fashion se joacă cu mintea noastră, încercând să ne inducă ideea de „mereu la modă”, aruncându-ne sub nas haine de calitate slabă, noi ar trebui să învățăm cum să cumpărăm deștept, la preț decent și haine de o calitate mult mai bună.

Surse radioactive de stronțiu-90, găsite în urma incendiului – VOX
Trei surse radioactive de stronţiu-90, au fost descoperite în hala fostei fabrici de țigări care a ars săptămâna trecută, lângă Timișoara.

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană – VOX
La finalul acestei săptămâni, creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfintele Paști. În aceste zile au loc slujbe specifice la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, după cum urmează:

Concert aniversar Nicu Covaci – VoxQub
Ziua de naștere a legendei muzicii rock românești Nicu Covaci va fi sărbătorită la Timișoara cu un eveniment special, care se va desfășura exact în seara în care îndrăgitul artist împlinește 75 de ani, în 19 aprilie.
Muzeul Revoluției – QubArena
Oportunitatea înfințării unui Muzeu al Revoluției vine după 33 de ani de controverse, de întrebări rămase fără răspunsuri și minciuni. Despre toate acestea discutăm în

A început Săptămâna Patimilor! – MozaiQub
Începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște, creștinii marchează Săptămâna Patimilor.

Plămânii planetei – MozaiQub
S-a înmulțit numărul de mașini în România și a scăzut cel al copacilor.

18 aprilie – Ziua patrimoniului mondial şi a radioamatorismului – VOX
În fiecare zi, oamenii din întreaga lume îşi celebrează moştenirea culturală, trăindu-şi viaţa într-un mod care întruchipează cine sunt şi de unde provin. O zi pe an este rezervată însă istoriei şi moştenirii comune a rasei umane, iar ea ne încurajează să celebrăm toate culturile lumii

Adevăruri și neadevăruri – QubArena
Despre adevăruri și neadevăruri spuse timp de 33 de ani despre Revoluția din decembrie 1989, vorbim cu cel care a dat citire primulelor revendicări ale românilor din balconul „județenei de partid”, avocatul dr. Petre Petrișor, la QubArena, de la ora 19:00.

Faptele bune, la îndemâna tuturor – MozaiQub
Fiecare poate face o faptă bună. oricât de mică ar fi ea. Nu este nevoie să așteptăm o zi specială pentru a face o schimbare pozitivă pentru că o faptă bună duce la o alta. Nu avem nevoie de bani sau timp pentru a spune o vorbă bună sau a oferi un zâmbet cald acelei persoane care are atât de mare nevoie.

PNRR, miza financiară a anului 2022 – VoxQub
Guvernul încearcă, la final de luna martie să închidă jaloanele din PNRR. La fel ca în decembrie 2021, când 3 jaloane au fost amânate, Guvernul ar putea avea 2 restanțe legate de digitalizare.

Aplicatia 112 – VoxQub
Noi traduceri în aplicaţia Apel 112 sunt anunțate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) . În prezent aceasta poate fi folosită atât în limba română, cât şi în limbile engleză, franceză, germană, maghiară şi ucraineană. STS arată că pentru a beneficia de noile funcţionalităţi este necesară actualizarea aplicaţiei la ultima versiune, din Google Play sau App Store.

Condiția artistului – MozaiQub
Ceea ce definește cel mai bine un popor este apartenența la cultură și artă. Despre Condiția Artistului discutăm astăzi alături de Bogdan Matei, doctorant și asistent în cadrul Facultății de Arte și Design.

Frica și rațiunea – QubArena
Suntem departe de liniștea pe care ne-am dorit-o. După perioada pandemiei, în apropierea unui război cu drame umane, discutăm, în această seară, alături de jurnalista Andreea Zanocea și psihoterapeutul Sofia Drăgilă, despre frici, emoții și cum să gestionăm situația actuală.

Cu fiecare fum, mai aproape de un diagnostic crunt – MozaiQub
Ştim cu toţii care sunt efectele fumatului asupra sănătăţii!
Situația consumului de tutun este una alarmantă în România, după cum spun statisticile, iar în aparență nici cadrul legislativ drastic, nici mesajele și ilustrațiile traumatizante de pe pachetele de țigări nu au avut un impact major asupra acestui fenomen.

Întunecata istorie a închisorilor comuniste – MozaiQub
Experimentul temniţelor şi al muncii forţate din lagărele comunistedin România a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, eliminarea elitei intelectuale, şi, în general, represiunea împotriva tuturor persoanelor care s-au împotrivit instaurarii noului regim. Despre tipurile de închisori, metodele de tortură aplicate, precum şi despre Fenomenul Piteşti, discutăm alături de Sorin Ionescu, profesor de istorie.

Agitație la benzinării – VoxQub
Oficialul Executivului a anunțat că Autoritatea Națională a Protecției Consumatorilor a controlat peste 70 de stații de carburanți din România. Între timp, una dintre benzinăriile care a profitat de pe urma naivităţii românilor şi a isteriei create de zvonul unei posibile scumpiri a carburanţilor a prezentat scuze clienţilor şi i-ar fi chemat înapoi să primească diferenţa de preţ, în baza bonului fiscal.

In memoriam Adrian Bărar – QubArena
Despre zbaterile artiștilor în societatea românească, alături de Corneliu Vaida, promotor cultural, și Horea Crișovan, muzician.

Librărie mobilă la Timişoara – VoxQub
Cum îi poți aduce pe cei mici, mai aproape de universul cărților? Dacă ar veni cărțile spre ei, chiar și atunci când sunt la joacă în parc? Dar părinții lor care nu mai au timp să ajungă într-o librărie? La aceste întrebări a găsit răspunsul, printr-o inițiativă inedită, Cristina Băldău, o librară căreia, chiar ea mărturisește, îi lipsește interacțiunea cu oamenii, momentele în care îi simțea aproape și putea să facă, pe lângă recomandări de cărți, și schimb de experiențe și idei cu aceștia.
Serviciile de testare rapidă, neplătite! – VoxQub
Medicii de familie sunt în linia întâi în lupta cu COVID-19 de la începutul pandemiei. S-au implicat în monitorizarea pacienților, în procesul de vaccinare și

Povestea lui Pablo Picasso – MozaiQub
Pablo Picasso rămâne, fără îndoială, unul dintre cei mai mari artiști ai lumii. Cu o mulțime de picturi controversate, dar și cu o viață personală care a stârnit o serie de discuții, Picasso a lăsat amintire o mulțime de opere de artă și a fost considerat una dintre personalitățile artistice ale secolului XX. Mai multe despre arta și viața acestuia, discutăm alături de Andreea Foanene Petcu, curatoare și artistă vizuală, muzeograf la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Examenul auto în Timișoara, altă locație de pornire – VoxQub
Două școli de șoferi din Timișoara percepeau câte zece lei de candidat pentru faptul că de acolo se pleca spre examen. Aceasta a fost una dintre descoperirile Prefectului Mihai Ritivoiu, situație pe care își propune să o schimbe cât mai repede.

Ore întregi de așteptare în Vama Nădlac II – VoxQub
După ore sau chiar zile întregi pe drum, ucrainenii care vor doar să tranziteze România au probleme la granița de vest. Ungaria a decis, din nou, să înăsprească verificările. Se efectuează astfel, verificări suplimentare în ceea ce-i privește pe cetățenii ucraineni care nu dețin pașapoarte biometrice și vor să intre în Ungaria, crescând implicit, și timpii de așteptare în Vama Nădlac II, mai exact, cu peste 100 de minute.

România a ieşit din starea de alertă – VoxQub
După aproape 2 ani de stare de urgenţă şi stare de alertă, România a trecut, începând de astăzi, la o nouă etapă: cea fără restricţii.

Voluntari pentru protecția mediului – VoxQub
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș lansează un nou apel de voluntariat în rândul cetățenilor. Află care este mesajul Președintelui ADID Timiș, Cristian Moș:

Cu sinceritate despre politică şi război – QubArena
O radiografie a vieţii politice româneşti din ultimii 30 de ani, despre România în războiul informaţional, dar şi despre poziţia României faţă de războiul din Ucraina, în această seară, la QubArena, cu fostul Ministru de Externe al României, dar şi fost Ministru al Justiţiei, politicianul Cristian Diaconescu.
Personalități feminine marcante din istoria României – MozaiQub
De cele mai multe ori apreciate și admirate, dar și detestate sau controversate, femeile din istoria României s-au remarcat de-a lungul timpului și au atras simpatia majorității. Personalitățile feminine ale țării s-au făcut cunoscute în domenii precum: sport, artă sau literatură.

Cereri crescute pentru eliberarea paşapoartelor – VoxQub
Războiul din Ucraina şi criza refugiaţilor le dă motive de îngrijorare şi românilor, motiv pentru care din ce în ce mai mulţi români au depus solicitări pentru eliberarea de paşapoarte. Sute de oameni stau la coadă la centrele de emitere a paşapoartelor, iar site-ul epasapoarte.ro, pentru programări online, funcţionează cu dificultate în aceste zile.

Ultima zi în stare de alertă – VoxQub
Starea de alertă în România nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, astfel că vor fi ridicate o serie de restricții. Starea de alertă pe teritoriul României a fost instituită în 18 mai 2020

Lugojenii își îngrijesc insula – VoxQub
Asociația Verde de Banat organizează o serie de activități, care să valorifice Insula Cotu Mic, din Lugoj. A avut deja loc prima acțiune de ecologizare, la care au participat peste 150 de elevi.

Nou centru pentru refugiați la FITT – VoxQub
Casa Tineretului din Timișoara a transformat centrul de vaccinare aflat la demisolul clădirii, într-un spațiu de cazare pentru refugiații din Ucraina aflați în tranzit. Spațiul este dedicat refugiaților ucraineni care au nevoie de cazare pe termen scurt, adică de la una până la trei zile.

Situaţia din vămile României – VoxQub
Majoritatea celor care ies din ţară în această perioadă prin cel mai mare punct de trecere a graniţei cu Ungaria, vama Nădlac II , sunt cetăţeni ucraineni. În momentul de faţă, sunt deschise 3 artere pentru intrarea în ţară şi 5 artere pentru ieşire, iar timpul de aşteptare este estimat la 40 de minute, conform aplicaţiei „Trafic online” pusă la dispoziţie pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

Descoperirea de sine – QubArena
Știi să răspunzi la întrebarea: ”Cine ești?”. La ce ajută răspunsul și cum îmbunătățește relațiile cu ceilalți, aflăm în această seară, la QubArena, de la psihoterapeut, Sofia Drăgilă.

Obezitatea, o nouă pandemie – MozaiQub
Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea, la nivel global. Aceasta are urmări grave asupra sănătății unei persoane și, în anumite cazuri, poate fi fatală.

Învățăm din istoria „cutremurătoare”? – MozaiQub
Acum exact 45 de ani, într-un minut s-au prăbușit 35.000 de locuințe în România, iar aproximativ 11.300 de oameni au fost răniți. Efectele cutremurului din 1977 se pot vedea și astăzi, iar tristele amintiri prind viață de fiecare dată când trecem pe lângă o clădire istorică, ori când la fiecare ploaie mai pică o bucată din tencuiala clădirilor. În momentul de față însă, nimeni nu știe câte clădiri s-ar putea transforma în ruine în Timișoara sau în județ în cazul unui seism.

Acces pentru toți la proiectele Timișoarei – QubArena
Despre promovarea culturii, a educației și a sportului, dar și despre nevoia de implicare a comunității, discutăm în această seară la QubArena alături de Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara.

Iodura de potasiu şi isteria românilor – MozaiQub
Pe fondul războiului din Ucraina, tot mai mulți români au început să se intereseze unde se află buncărele în care s-ar putea adăposti, să fac provizii, să pregătescă bagaje cu strictul necesar în cazul în care ar fi nevoiți să părăsească rapid locuința și să caută pastile de iod în farmacii.

Propuneri pentru bugetul participativ al Timișoarei – VoxQub
Primăria Municipiului Timișoara a lansat un apel public prin care invită locuitorii orașului să își exprime ideile și viziunea. A început etapa de colectare și selecție a propunerilor de proiecte venite de la cetățeni în cadrul programului de bugetare participativă. Propunerile sunt așteptate până la sfârșitul lunii martie.

Indemnizația de șomaj, majorată – VoxQub
Indemnizația de șomaj și alte beneficii sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință s-au majorat, a anunțat miercuri Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceasta este o măsură a stimulrării forței de muncă, dar în același timp și de creștere a gradului de ocupare a forței de muncă.

ISJ Gorj, acreditare pe educație școlară – VoxQub
Inspectoratul Școlar Județean Gorj a obținut acreditarea pe educație școlară, pentru perioada 2022-2027, prin aprobarea proiectului depus în cadrul programului Erasmus+. Prin desfășurarea acestui proiect, ISJ Gorj își propune deschiderea școlii române și către exterior.

Județul Timiș din perspectiva Prefectului – QubArena
Despre negocierile politice nefinalizate în Timiș, despre refugiați și migranți, dar și despre problemele din administrație, vorbim în această seară, cu Mihai Ritivoiu, economist dr., Prefect de Timiș.

Şcolile profesionale şi lipsa muncitorilor calificaţi – MozaiQub
Una dintre marile probleme cu care se confruntă piaţa muncii din România, în general, şi firmele în particular, este lipsa forţei de muncă, mai ales acum, după 2 ani de pandemie. În multe domenii, patronii se plâng că nu găsesc muncitori calificaţi, iar firmele au ajuns să aducă lucrători din Filipine, Vietnam sau Indonezia.

Cum oferi primul ajutor? – MozaiQub
Leziunile pot apărea oriunde și oricând. Pentru a fi pregătit, este important sa avem o trusă de prim ajutor în permanență in jurul nostru. Indiferent de vătămare, de la afecțiuni minore la cele mai grave, o trusă de prim ajutor este cea mai potrivită pentru a reduce severitatea rănii și a preveni infecțiile.

Meseria, brăţară de aur – VoxQub
Jumătate dintre români consideră că meseria este brățară de aur, ea fiind văzută ca o cale mai sigură de a reuși în viață. Meseria îți permite să te descurci oriunde și poate fi văzută ca o plasă de siguranță care garantează un loc de muncă.

Cum vrea Guvernul să restrângă gestionarea fondurilor regionale din PNRR – QubArena
Administrațiile județene și locale se confruntă, și după 30 de ani, cu un sistem birocratic lipsit de coerența. Despre modul în care Timișul se prezintă la Târgul de Turism din Dubai, discutăm în această seară, la QubArena, cu Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Donarea de sânge poate salva vieţi! – VoxQub
În contextul în care se apropie 8 martie, Asociația Magia Viitorului, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, vin în sprijinul femeilor bolnave de cancer printr-o campanie de donare de sânge desfășurată până în 3 martie. Pe lângă această acțiune, Cosmin Katona, fondatorul Asociației Magia Viitorului, urmează să dea viață și altei acțiuni umanitare.

Pentru reconstrucția educație este nevoie de toți – QubArena
Conectarea educației la nevoile pieței muncii, și la cele ale studenților este un obiectiv la care trebuie sa contribuim cu toții, și să nu mai așteptăm doar promisiuni, rezolvări sau strategii din zona politicului . Cum facem asta? Aflăm în această seară la QubArena, de la ora 19.00, într-un dialog cu Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT și președintele ARACIS.

ONG-urile din Timișoara se mobilizează pentru Ucraina – VoxQub
Campania „Timișoara pentru Ucraina” este realizată prin colaborarea dintre Primăria Timișoara, ONG-uri, asociații, comunități religioase, antreprenori locali și cetățeni implicați, solidari cu Ucraina.

Inventarierea adăposturilor publice – VoxQub
În Timișoara există 92 de adăposturi publice unde oamenii se pot adăposti în caz de război.
Edilii au început să verifice starea buncărelor și, potrivit viceprimarului Cosmin Tabără, multe au nevoie de reparații, dar sunt și unele în stare bună, fiind întreținute de locatarii blocurilor.

Relaxarea, esențială pentru minte și trup – QubArena
Pentru cei mai mulți dintre noi, relaxarea reprezintă o mare provocare, dar nu trebuie sa uităm că este o necesitate. Despre tehnici de relaxare, discutăm alături de psihoterapeutul Sofia Drăgilă.

Trotinetele electrice prind avânt – MozaiQub
În ultimul timp, trotinetele electrice au devenit foarte populare. Le vedem peste tot și sunt folosite atât de copii, cât și de adulți. De la 1 martie, arădenii vor avea din nou la dispoziție peste 600 de trotinete electrice.

Sala Lira își recapătă strălucirea – VoxQub
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara dorește pregătirea sălii Lira pentru anul 2023. A fost adoptată hotărârea Consiliului Local prin care acest spațiu, alături de alte 3 au fost reatribuite Casei de Cultură, astfel încât atiștii să aibă în continuare un spațiu de desfășurare.

O viață depinde de tine! – MozaiQub
Donarea de sânge este o procedură simplă, rapidă, sigură și benefică pentru sănătate. În România donarea de sânge este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este, de asemenea o persoană sănătoasă.

„Super!”, festivalul de artă pentru adolescenţi – MozaiQub
.„Super”, se va desfăşura în perioada 5-10 septembrie şi sunt acceptate filme de orice gen sau tematică, dar care să nu aibă o durată mai mare de 40 de minute. Fiind un festival dedicat tinerilor, regizorii care doresc să îşi trimită materialele trebuie să aibă între 14 și 19 ani și să nu fi terminat liceul.
Mai multe detalii aflăm, însă, de la managerul festivalului, Paul Dogioiu.

Cum se desfășoară semestrul II la UVT și UMF – VoxQub
Într-o situație pandemică în continuă schimbare, cu ani întregi în care învățământul s-a desfășurat fie fizic, apoi în format exclusiv online, iar în unele cazuri hibrid, studenții se așteaptă în orice moment să fie chemați din nou în amfiteatre.

Mesaje înșelătoare în numele UVT – VoxQub
Universitatea de Vest din Timișoara trage un semnal de alarmă și anunță că numele unității de învățământ superior este folosit într-un mod abuziv, prin încercări de dezinformare și înșelătorie în mediul online.

O privire în spatele cortinei – MozaiQub
Beneficiile educației teatrale sunt numeroase, de la dezvoltarea încrederii, imaginației, empatiei și memoriei, până la deprinderea abilităților de comunicare sau de muncă în echipă. Puțini știu însă că beneficiile nu se opresc aici.

Noi sancțiuni pentru șoferi – VoxQub
Nu puține sunt cazurile în care șoferii uită de pericolul la care se expun sau îi expun pe cei din jurul lor din cauza adrenalinei. Șoferii care fac drifturi ilegale pot fi sancţionaţi, în prezent, doar pentru deranjarea ordinii publice cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 lei. Însă din 27 februarie sancțiunile se vor schimba pentru șoferi, mai multe informații ne oferă Aurora Voicilă, Purtător de cuvânt IPJ Timiș.

Un nou campus pentru studenții la medicină – VoxQub
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara îşi extinde spaţiul cu un nou centru modern de studiu dedicat studenților şi profesorilor, care se va construi în comuna Ghiroda. Informaţii despre toate dotările de care va dispune campusul, precum şi despre data la care ar putea să fie dat spre folosință, ne oferă profesorul universitar, doctor Andrei Motoc.

„O dată” la 180 de ani- VoxQub
Ziua de marți, 22 februarie este considerată de numerologi una cu o semnificație aparte, fiind unică în istoria omenirii. Este un palindrom, adică o dată care, citită de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, este la fel.

Cum evităm un incendiu – MozaiQub
Incendiul este un fenomen complex, distrugãtor, care aduce oamenilor necazuri şi suferinţe. Analiza statistică privind activităţile de prevenire şi intervenţiile în situaţii de urgenţă arată că anual se produc în medie peste 12.000 de incendii, din care circa 70% au loc la locuinţe şi gospodării .

Spectacolul „Puf Buf” la Teatrul Basca – VoxQub
Teatrul „Basca” din Timişoara va aduce pe scenă, vineri 25 februarie, într-o primă reprezentaţie, spectacolul „Puf Buf”, spectacol care va fi susţinut de zece copii fără auz de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara.

„Implică-te și schimbă destine”, donează sânge! – VoxQub
Academia Mămicilor din Timișoara a început campania „Implică-te și schimbă destine – donează sânge” în anul 2017 prin implicarea voluntarilor, iar datorită succesului pe care l-a avut, campania a ajuns să se desfășoară lunar.

Open view la Muzeul de Artă din Timișoara – VoxQub
Muzeul de Artă din Timișoara a lansat un proiect inedit. „Galeria Mercy”, fereastra muzeului de pe strada cu același nume, transformată într-un mic spațiu expozițional, va găzdui pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artiști ai lumii. Mai multe despre acest proiect ne spune Andreea Foanene, curatoare și artistă vizuală, muzeografă la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Cultura română, susținută din diaspora – QubArena, cu Dan Stoica
Deși a lucrat cu mari nume ale filmului și teatrului românesc, regizorul și scriitorul Dan Stoica regăsește drumul spre public după o absență de câțiva ani, prin „Juranalul unei absențe”, lansat la Timișoara.

Pe Muntele Mic și cu telegondola! – MozaiQub
Primăria Turnu Ruieni a alocat bani pentru un studiu de fezabilitate prin care se urmărește dezvoltarea domeniului schiabil Muntele Mic, mai exact, pentru construirea unei instalații pe cablu, de tip telegondolă, care să faciliteze accesul turiștilor către și dinspre stațiunea montantă. Inițiativa implementării acestui proiect aparține Primăriei Turnu Ruieni, care își propune astfel să faciliteze accesul turiștilor către și dinspre stațiunea montană.

Istoria unui loc fascinant, Sarmizegetusa – MozaiQub
Sarmizegetusa Regia, situl arheologic din Munţii Orăştiei în jurul căruia s-au născut legende de-a lungul timpului şi care continua să fascineze atât arheologii şi istoricii, cât şi turiştii, este unul dintre obiectivele din România inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

21 februarie, Ziua internațională a limbii materne – VoxQub
Ziua internațională a limbii materne este sărbătorită în fiecare an în 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.

Câte persoane s-au angajat în ianuarie 2022 – VoxQub
Aproape 14.000 de persoane au fost încadrate în muncă în prima lună a acestui an, ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

Ziua Constantin Brâncuși – MozaiQub
Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie, când este comemorată ziua nașterii marelui sculptor român. În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de sărbătoare națională.

Oboseala psihică, anxietatea și stresul ne afectează viețile din ce în ce mai mult – QubArena
Oboseala psihică, anxietatea și stresul ne afectează viețile din ce în ce mai mult. Despre metodele de combatere a acestora, discutăm în această seară la QubArena cu Sofia Drăgilă, psihoterapeut.

Hărţuirea psihologică la locul de muncă – MozaiQub
În România, se vorbeşte prea puţin despre hărţuirea la locul de muncă, oricare ar fi natura ei. Deşi mulţi angajaţi acceptă abuzurile ca parte din rutina zilnică, hărţuirea morală începe să fie recunoscută, definită şi sancţionată printr-un cadru legislativ şi în ţara noastră, ceea ce arată că lucrurile evoluează într-o direcţie pozitivă.

Evenimente dedicate lui Constantin Brâncuși – VoxQub
Primăria Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Local şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” organizează, la Târgu Jiu, o serie de manifestări cultural-artistice, în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi.

Piață verde la Dudeștii Vechi – VoxQub
Piața din Dudeștii Vechi va fi modernizată și va avea o hală nouă. Compania Națională de Investiții a lansat o licitație prin care vrea să găsească o firmă care să modernizeze Piața Agroalimentară din Dudeștii Vechi.

Din cabinetul stomatologic, pe cele mai înalte vârfuri ale lumii- QubArena
Despre performanțele născute din îmbinarea hobby-ului cu meseria, discutăm înn această seara, la QubArena, cu Horia Colibășanu, medic stomatolog și alpinist de altitudine.

Recensământ 2022 – VoxQub
Recensământul este o operație administrativă care constă în înregistrarea statistică a datelor supuse observării, spre exemplu: populația, animalele, vehiculele. Recensământul este obligatoriu pentru persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România.

Targu Jiu – oraşul sculpturilor lui Brâncuşi – MozaiQub
Unele orașe se pot lăuda cu multe obiective turistice, altele cu oameni de valoare care le-au purtat numele departe în lume, dar, Târgu Jiul se poate lăuda cu toate acestea la un loc.

Salvador Dali, geniul suprarealismului – MozaiQub
Salvador Dali poate fi considerat, alături de Picasso şi Matisse, unul dintre cei trei cei mai importanţi pictori ai secolului al XX-lea, ceea ce îl caracterizează fiind perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, relația sa apropiată cu psihanaliștii freudieni și modul în care a explorat nebunia sufletului uman.