În plină criză sanitară, România importă peste 70% din alimentele necesare consumului, iar prețurile sunt tot mai mari, inclusiv la nivel internațional. La noi, scumpirea este de peste 30% față de toamna trecută, iar specialiștii anticipează o criză a prețurilor la alimente.
În magazine, un litru de ulei, care costa, în urmă cu an, 5.80 de lei, se vinde acum cu peste 8 lei. Făina și zahărul sunt de asemenea în topul scumpirilor la raft.
Scumpirea în serie a produselor este influențată în mare măsură de importuri, mai exact cumpărăm din străinătate nu doar mai mult, dar și mai scump.
Fermierii avertizează că și alimentele din producția locală se vor scumpi la primăvară. Principala cauză sunt costurile tot mai mari de producție.
Ministerul Agriculturii încearcă să găsească soluții, cum ar fi subvenţionarea diferenţei de cost cu energia electrică, cu gazul natural şi motorina, inclusiv transportul produselor alimentare. Specialiștii nu exclud ca scumpirile la nivel internațional să provoace o criză alimentară. Acest lucru se va manifesta în special prin prețuri tot mai mari și mai puțin prin lipsa produselor.

Preţurile la alimente, în creștere
Dată
DISTRIBUIE
Povești cu cântec cu Ovidiu Dodo Moldovan – Povești cu Cântec
mai 9, 2025
Ovidiu-Dodo Moldovan s-a născut în România, dar a trăit mulți ani în Danemarca. S-a reîntors în Timișoara în 2013, pentru a descoperi și dezvolta noi ...
Terasele ilegale dispar din centrul Timișoarei – MozaiQub
mai 8, 2025
În centrul Timișoarei nu s-au mai servit cafele, ci s-au strâns mese. De ani buni, terasele din centrul orașului au fost un subiect pe masa ...
Noi reguli pentru vizualizarea lucrărilor de la olimpiade în Gorj – VoxQub
mai 8, 2025
Inspectoratul Școlar Județean Gorj a anunțat că, începând de anul viitor, va permite vizualizarea lucrărilor de la olimpiadele județene doar după afișarea rezultatelor finale, pentru ...
Hrănirea porumbeilor nu este interzisă – VoxQub
mai 8, 2025
În Timișoara, hrănirea porumbeilor pe domeniul public nu este sancționată.