Dependenți de alimentele din import

Dată

România aduce din afară tot mai multe alimente. Importurile de produse agroalimentare au urcat la aproape 5 miliarde euro în prima jumătate a anului. Unele cereale vândute în afara țării sunt cumpărate înapoi, la prețuri mai mari. În timp ce fermierii reclamă că nu au spații pentru depozitarea producției, autoritățile promit sprijin pentru investiții.
În primul semestru, România a importat produse agroalimentare în valoare de peste 4 miliarde de euro. Cu peste jumătate de miliard de euro mai mult față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.
În categoria produselor agroalimentare, cele mai mari importuri au fost la porumb numai în prima jumătate a anului. Urmează carnea de porc și produsele de brutărie.
Pentru a reduce dependența de importuri, Ministerul Agriculturii vrea să le acorde fermierilor fonduri pentru investiții. Se dorește ca fermierii să aibă capacitate de depozitare şi procesare şi să vândă produse finite, cu mare valoare adăugată. Pentru această măsură s-au alocat 760 de milioane de euro pentru următorii doi ani. Această măsură va fi lansată din 8 octombrie.

DISTRIBUIE

Reclama Ta

Reclama Ta

Reclama Ta

Actualitate

Cum a ajuns Euroins la faliment? – MozaiQub

Euroins este cea mai mare societate de asigurări RCA din România, dar și cea mai reclamată, dată în judecată și sancționată dintre ele.

Actualitate

Oamenii Naturii – QubArena

Faptele bune și energia pozitivă sunt cele care ne antrenează să clădim viitorul generațiilor viitoare. Un astfel de model este Iosif Martinescu, coordonatorul asociației Verde de Banat, invitatul Corinei Gluhovschi la QubArena din această seară.

Rata șomajului în vestul țării – MozaiQub

Rata şomajului în luna ianuarie 2023 a fost de 5,6%, valoare egală cu cea înregistrată în luna decembrie 2022, arată datele Institutului Național de Statistică.

Actualitate

Timișoara își decide prioritățile – VOX

Campania de bugetare participativă „Timişoara decide!”, ediția 2023, a intrat în linie dreaptă.

Alte
știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru