Şoferii agresivi vor fi sanctionaţi dur de poliţişti de acum înainte. Guvernul impune amenzi mai mari şi defineşte clar agresivitatea în trafic, printr-o ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări Codului Rutier. Sunt vizați, de exemplu, cei care fac manevre de intimidare a celorlalți conducători auto, care dau flash-uri sau care pornesc de pe loc cu scârţâit de roți ori derapează controlat. Șoferii care sunt agresivi în trafic pot fi amendați cu sume între 580 și 725 de lei și rămân fără permis de conducere pentru 30 de zile, iar dacă provoacă și un accident, atunci amenda poate depăși 1.100 lei, iar permisul va fi suspendat timp de 60 de zile.
Și conducătorii auto care circulă nejustificat pe banda de urgență riscă amenzi de până la 2.900 de lei, iar permisul se suspendă pentru 90 de zile. Pentru abateri mai grave, perioada de suspendare a carnetului de șofer poate ajunge până la 4 luni.
Agresivitatea în trafic este o formă de a pune presiune pe cei din jur și poate duce chiar la o situație tragică. Ordonanța de urgență introduce și o altă reglementare. Șoferii condamnați penal pentru infracțiuni de trafic în România și care au permise emise de o autoritate străină nu vor mai avea voie să conducă mașini pe drumurile publice de la noi din țară.
De asemenea, se menționează şi că șoferii care nu sunt declarați admiși la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă autovehicule. Ca o consecință, permisul acestora va fi suspendat.
Astfel că, permisul de conducere nu poate fi obținut de către cei care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator, decât dacă primesc aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate.
În aceeași situație se află și cei care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic.
De asemenea, şoferii care au tulburări mintale nu vor putea nici ei obține sau reînnoi permisul de conducere. La fel stau lucrurile în cazul bolnavilor de diabet zaharat sau a celor care prezintă afecțiuni locomotorii şi afecțiuni ale auzului, cei care suferă de epilepsie sau cei care au probleme cu alcoolul sau drogurile.
Nu în ultimul rând, în Codul se face referire și la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto în cauză va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.
Noul Cod Rutier
Dată
DISTRIBUIE
Circulaţia pe Centura Sud a Timișoarei se deschide săptămâna viitoare – MozaiQub
septembrie 6, 2024
Circulaţia pe Centura Sud a Timișoarei se deschide săptămâna viitoare, a declarat, la Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Timișoara care a pre-inaugurat centura. Este vorba ...
Concert extraordinar susținut la Biserica Adventistă Betania din Timișoara – VOX
septembrie 6, 2024
Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional Orgile Cetății din Timișoara se închide cu un concert extraordinar susținut de ansamblul Flauto Dolce. Ansamblul baroc clujean ...
O nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” – VOX
septembrie 6, 2024
Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice care, în acest an, are o finanțare-record de ...
Contractul pentru livrarea noilor troleibuze pentru Timișoara, semnat – VOX
septembrie 6, 2024
Contractul pentru livrarea celor 33 de troleibuze noi pentru Timişoara a fost semnat, anunță Primăria Timişoara. Potrivit graficului asumat, primul troleibuz va ajunge în aprilie ...