24 de alerte de depășire a limitelor de pesticide, la fructe și legume, au fost date numai în ultimele 5 luni, de laboratoarele din România. Fructele și legumele, majoritatea din Turcia și Egipt, au fost retrase de la vânzare și distruse. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Alimentare au întocmit o listă roșie cu legume și fructe care au o cantitate mai mare de reziduuri de pesticide. Printre acestea se numără mai ales merele, roșiile, salata și căpșunile. În timpul creşterii, ele trec prin diferite boli şi sunt stropite și tratate mult mai des decât altele. O altă explicaţie ar fi că doza de tratament ori de stropire, este mult mai mare şi nu se respectă nici pauzele dintre stropiri care ar trebui să fie de cel puţin 14 zile. La legumele şi fructele de import, cele mai multe depăşiri de pesticide au fost la mandarine, lămâi şi ardei roşu din Turcia, portocale din Egipt ori stafide din Pakistan. La nivelul Uniunii Europene sunt ţinute sub control aproape 1.000 pesticide, însă la noi autorităţile pot verifica cel mult 200, aşa ca fructele şi legumele ajunse pe piaţă sunt greu de controlat.

Pericolul din fructe și legume – Știrile Qub
Dată
DISTRIBUIE
Cinematograful din Drobeta prinde viață după 20 de ani – MozaiQub
iulie 10, 2025
Cinematograful „Porțile de Fier” din Drobeta-Turnu Severin prinde din nou viață. După două decenii de tăcere și degradare, clădirea emblematică revine în centrul atenției, pregătită ...
Artă pentru a doua șansă – VoxQub
iulie 10, 2025
30 de persoane private de libertate din Penitenciarul Timișoara participă, în luna iulie, la ateliere de creație artistică organizate în cadrul proiectului cultural „Out of ...
Muzeu virtual inaugurat la Caransebeș – VoxQub
iulie 10, 2025
Muzeul Județean din Caransebeș lansează, în premieră națională, un muzeu virtual care integrează realitate augmentată și scanări 3D ale pieselor de tezaur.
Vânzarea mașinii blocată de datorii – VoxQub
iulie 10, 2025
Guvernul pregătește o nouă legislație care condiționează vânzarea de autoturisme de achitarea tuturor datoriilor fiscale, atât de către vânzător, cât și de cumpărător.