Certificatul verde va fi redenumit „Certificat electronic Covid”

Dată

Redenumit „Certificat electronic Covid”, certificatul verde ar putea intra în vigoare înainte de Crăciun. Proiectul prevede că certificatul se eliberează celor vaccinați, trecuți prin boală, care au test PCR sau antigen și va fi obligatoriu pentru angajații de la stat, de la privat și pentru parlamentari. Persoanele nevaccinate vor primi 15 vouchere cu care își vor putea face teste rapide în farmacii sau la cabinetul medicului de familie, timp de 45 de zile.
În pragul unui nou val pandemic, România nu are încă reglementat certificatul covid. Pentru angajați, testele rapide se vor putea face și la farmacie sau la medicul de familie. Aceștia vor primi de la serviciu 15 vouchere nominale, fiecare în valoare de 50 de lei, pe care le vor putea folosi pentru a plăti testele.
Nu a precizat nimeni deocamdată dacă aceste 15 vouchere vor fi acordate la fiecare val pandemic ori dupa folosirea lor, cei nevaccinați trebuie să-și plătească testarea singuri. Nu au nevoie de certificat digital firmele care au mai puțin de 10 angajați care nu interacționează cu publicul. Pentru restul firmelor, fie că sunt private sau de stat, certificatul este obligatoriu, iar angajații care nu-l prezintă pot fi suspendați pentru 15 zile până il vor obține. Vor fi sanctionați însă și șefii lor, dacă nu solicită certificatul. Amenzile pentru nerespectarea legii ar putea fi între 10.000 și 100.000 lei.
Mai mult, Certificatul digital de vaccinare cu imunizare completă va fi valabil 9 luni pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene, apoi va fi necesară cea dea treia doză.
Comisia Europeană a adoptat această măsură de limitare a valabilității certificatului începând cu 1 februarie 2022. Până atunci, toate statele membre trebuie să facă modificările tehnice necesare.
În cazul unui vaccin cu două doze vor fi 9 luni de la a doua doză, iar în cazul immunizării cu Johnson & Johnson, perioada de valabilitate este aceeași.
În acest timp, în țară, medicii le-au explicat parinților beneficiile vaccinării pentru copiii care au împlinit 5 ani. Imunizarea lor va începe cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie, când dozele de ser vor ajunge și în România. Comisia Europeană a autorizat utilizarea vaccinului anti-Covid, Novavax, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde administrării acestui ser, pe bază de proteine.

DISTRIBUIE

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Actualitate

Continuă campaniile de phising cu folosirea identității Poștei Române – VoxQub

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atenționează cu privire la frecvența crescută a cumpărăturilor online ne face să primim adesea notificări, mesaje sau email-uri de la ...
Actualitate

Agenda zilei, Miercuri, 17.07.2024

Actualitate

Recital Ansamblul „Percutissimo” la Biserica Romano-Catolică Notre Dame Timișoara – VoxQub

Recitalul Ansamblului Percutissimo și cel al artistei Valentina Cernescu la orgă, în cadrul în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional Orgile Cetății se ...
Actualitate

Agenda zilei, Marți, 16.07.2024

Alte
știri