Ziua Timișoarei – MozaiQub

Dată

Municipiul de pe Bega a devenit prima cetate fortificată în jurul secolului al XII-lea, care a trecut de-a lungul timpului, prin diferite stăpâniri. Secolul al XIV-lea a avut o puternică însemnătate pentru cetate deoarece sub conducerea lui Carol Robert de Anjou, aceasta a devenit, pentru scurt timp, capitala Regatului Ungar. După o perioadă relativ mică, cetatea a fost cucerită de către otomani, iar, pentru aproape două secole, a devenit un important bastion militar turcesc.
Un episod deosebit din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor răsculați, condusă de Gheorghe Doja. Armatele formate din iobagi români și unguri, aveau să fie înfrânte lângă Timișoara, de Ioan Zapolya. Legenda spune că locul unde Gheorghe Doja a fost ucis, pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Maria, din piața cu același nume.

DISTRIBUIE

Reclama Ta

Reclama Ta

Reclama Ta

Actualitate

Jurnalul Qub – 27 septembrie 2021

Titlurile zilei: Pandemia la zi, Norul de poluanţi a ajuns în România, Se caută agenți și ofițeri de poliție, Nevoie de reparații pentru Muzeul din Sasca Montană, Drumul județean Lipova – Neudorf modernizat, Câți elevi vor învăța online, Deficit al comerțului cu produselor agroalimentare, Prima bancnotă din România pe care va apărea chipul unei femei, Burse de studiu în Marea Britanie pentru elevii de clasa a X-a

MozaiQub

Cum încep cursurile la USAMVB Timișoara și la Universitatea din Craiova? – MozaiQub

Situaţia începerii anului universitar pentru studenţii Universităţii din Craiova rămâne, încă, una neclară, deciziile de organizare şi desfăşurare a cursurilor urmând a fi discutate pe parcursul zilei de astăzi, într-o şedinţă a conducerii

MozaiQub

Cum încep cursurile la Universitatea de Vest Timișoara? – MozaiQub

Universitatea de Vest din Timișoara îi așteaptă pe studenți în noul an universitar de luni, 27 septembrie. Pentru studenții din cadrul facultăților de la Universitatea de Vest cursurile încep diferit. Unii dintre ei vor merge fizic la cursuri, alții le vor susține online.

MozaiQub

Cum încep cursurile la Universitatea Politehinica Timișoara? – MozaiQub

Universitatea Politehnica Timișoara își deschide porțile pentru studenți luni, 27 septembrie. Creșterea numărului de cazuri la nivelul Timișoarei și noile restricții impuse de autorități i-a făcut pe studenți să se întrebe cum va începe noul an universitar.

Alte
știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru