Municipiul de pe Bega a devenit prima cetate fortificată în jurul secolului al XII-lea, care a trecut de-a lungul timpului, prin diferite stăpâniri. Secolul al XIV-lea a avut o puternică însemnătate pentru cetate deoarece sub conducerea lui Carol Robert de Anjou, aceasta a devenit, pentru scurt timp, capitala Regatului Ungar. După o perioadă relativ mică, cetatea a fost cucerită de către otomani, iar, pentru aproape două secole, a devenit un important bastion militar turcesc.
Un episod deosebit din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor răsculați, condusă de Gheorghe Doja. Armatele formate din iobagi români și unguri, aveau să fie înfrânte lângă Timișoara, de Ioan Zapolya. Legenda spune că locul unde Gheorghe Doja a fost ucis, pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Maria, din piața cu același nume.

Dată
- 03.08.21
DISTRIBUIE
Șoferii prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului nu vor mai putea conduce – VOX
Șoferii prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului nu vor mai putea conduce o perioadă de până la 10 ani, conform unui proiect de lege depus de parlamentarul Robert Cazanciuc.
Peste 4.000 permise de ședere, emise în județul Timiș – VOX
Aproximativ 4000 permise de ședere pentru diferite scopuri și peste 1200 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Timiș în primele opt luni ale acestui an.
Produsele cosmetice – benefice sau nocive? – MozaiQub
În ziua de astăzi, machiajul este un element esențial în completarea ținutei de zi cu zi, fie că vorbim doar despre folosirea unui ruj discret, a unui rimel, până la nelipsita cremă de față sau deodorant sau parfum, însă multitudinea de produse disponibile de pe piață, poate îngreuna alegerile atunci când vine vorba despre alegerea unui produs în defavoarea altuia.
De vorbă cu Radu Almășan – Povești cu cântec
Pentru melomanii pasionați de muzica autohtonă, numele lui Radu Almășan este bine-cunoscut.
Alte
știri
Abonează-te la newsletter-ul nostru
contact
- Strada 1 Decembrie nr.36, Timișoara
- +40 723 275 354
- qubtvt@qubtv.ro
- contact@qubtv.ro