Plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării copiilor mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, este concluzia cercetărilor făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Dacă plantele și animalele sunt supuse procesării alimentare, plumbul ajunge prin hrană în orgamismul uman. Comisia Europeană a a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente precum organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea, ciupercile sălbatice ori vinul. De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg. Pentru alimentele preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică este tot 0,020 mg/kg. Pentru miere, 0,10 mg/kg, iar pentru carnea de bovine, ovine, porcine și păsări de curte cu excepția organelor 0,10 mg/kg.
Reducerea plumbului din alimente
Dată
DISTRIBUIE
Povești și daruri de la Moș Nicolae – MozaiQub
decembrie 5, 2025
Pe șase Decembrie, bucuria și emoția plutesc în aer, iar așteptarea copiilor crește cu fiecare clipă. Moș Nicolae aduce cu el daruri și zâmbete, amintindu-ne ...
ARTfel de Jurnal – Rilke
decembrie 5, 2025
În ediția de astăzi a emisiunii ARTfel de Jurnal, Veronica Kirchner vorbește despre poetul Rilke, acompaniată de Ildiko Gabos și Șerban Foarță.
Povești cu cântec în familie: Ana și Johnny Kui
decembrie 5, 2025
Ana Kui a devenit cunoscută grație videoclipului care a comprimat istoria muzicii românești în nouă minute, realizat alături de Beck Corlan și Marta Cotuna, iar ...
Copiii își pregătesc ghetuțele pentru Moș Nicolae – VoxQub
decembrie 5, 2025
În ajunul zilei de 6 decembrie, copiii din întreaga țară își curăță ghetuțele și le așază cu emoție lângă uși sau ferestre, așteptând să fie ...



