Ziua minerului

Dată

În fiecare an, la data de 6 august este marcată Ziua minerului, când sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din 5 august 1929. În același timp, sunt comemorate și victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.
Greva muncitorilor mineri de la Lupeni a izbucnit din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă. În condiţiile altercaţiilor dintre grevişti şi ostaşii trimişi să restabilească ordinea, a doua zi, la 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor. Greva lor este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România. În fiecare an, cu ocazia Zilei minerului au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, precum şi slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la troiţele şi monumentele dedicate minerilor.

DISTRIBUIE

Reclama Ta

Reclama Ta

Reclama Ta

Actualitate

Ce ne-a învățat pandemia? – QubArena

Despre nevoia de a păstra echilibrul în zona de prevenire a îmbolnăvirilor. Despre pandemie, vaccin și educație, dar și despre nevoia de a aplica politici de sănătate coerente, care să redea încrederea oamenilor în sistem.

Actualitate

Mașina de cusut Singer – MozaiQub

Puține mărci au notorietatea afectivă asociată copilăriei așa cum o are Singer.

Actualitate

Fiecare picătură contează – MozaiQub

Societatea continuă să consume din resursele naturale care se cuvin generațiilor viitoare și, mai ales, să risipească.

Actualitate

17 mai – Ziua internațională împotriva homofobiei şi Ziua mondială a telecomunicaţiilor – VOX

Toți oamenii se nasc liberi și egali în demnitate și în drepturi.

Alte
știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru