Sfântul Ioan Botezătorul

Dată

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. El este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Este ultimul mare profet care a constituit puntea de legătură între Vechiul şi Noul Testament. Peste două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și, de aceea, sărbătoarea se ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ioan este una a bucuriei, și se spune, despre cine nu se bucură în această zi, că va fi trist tot timpul anului.
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ioan este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat agheasmă de la preot, în ajun, merg, în dimineața sărbătorii la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îi urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc. Tradiția ne spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

DISTRIBUIE

Reclama Ta

Reclama Ta

Reclama Ta

Actualitate

Deschiderea Timișoara 2023 – MozaiQub

Deschiderea oficială a programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023, care are loc pe 17-19 februarie, este precedată de o diversitate de evenimente care invită publicul să intre în atmosfera de sărbătoare culturală.

Actualitate

Garda de la Timișoara – QubArena

Ceremonial de schimbare a gărzii la Timișoara.

Actualitate

Victimele traficului de persoane – MozaiQub

De mai bine de 15 ani, România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni UE victime ale traficului de persoane și cu grupări de infracționalitate organizată în continuă creștere, care acționează tot mai sofisticat, unele fiind conectate la rețele internaționale puternice

Actualitate

Ce strategie de promovare are Timișul? – QubArena

Promovarea și dezvoltarea turismului județului Timiș sunt priorități.

Alte
știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru