În primăvara anului 2019, o echipă de arheologi ai Muzeului Național al Banatului a investigat posibila existență a unei așezări fortificate preistorice în vecinătatea cetății medievale a Jdioarei. Prima impresie la fața locului a fost spectaculoasă, peisajul impresionând nu doar prin sălbăticia naturală ci și prin vechile intervenții antropice vizibile cu ochiul liber. Astfel, la începutul verii aceluiași an a fost demarată o campanie de investigații non-invazive pentru a stabili natura locuirii acestei zone. Măsurătorile topografice, geofizice, dar și materialul arheologic identificat la suprafața solului au indicat faptul că avem de-a face cu o locuire complexă, desfășurată în cel puțin două etape cronologice. Prima campanie de săpături sistematice a adus rezultatele peste așteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documentate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă.

Misterele cetății de la Jdioara – Mozaiqub – 6 mai 2021
Dată
- 06.05.21
DISTRIBUIE
Facebook
WhatsApp
Linkedin
Twitter
Pinterest
Reddit
Telegram
Pericolele gripei aviare și ale pestei porcine – MozaiQub
martie 25, 2023
Cazurile de gripă aviară au înregistrat o creștere explozivă încă de la începutul anului 2023, răspândindu-se în tot mai multe colțuri ale globului.
Timișoara 2023 – QubArena
martie 24, 2023
Despre ce evenimente vom avea în Timișoara anul acesta, dar și răspunsuri la multe dintre întrebările legate de Deschiderea oficială a TM2023, aflăm în această …
Vrem un oraș curat în care se respectă legile! – MozaiQub
martie 24, 2023
Terenul viran din spatele pieței Mehala din Timișoara, folosită ilegal de câțiva ani ca rampă de gunoi și ca pășune de câteva sute de oi, trezește instituțiile abilitate să aplice legea și să protejeze timișorenii.
Când și cum aplicăm legea în Timișoara? – QubArena
martie 23, 2023
Când și cum aplicăm legea în Timișoara?
Alte
știri
Abonează-te la newsletter-ul nostru
contact
- Strada 1 Decembrie nr.36, Timișoara
- +40 723 275 354
- qubtvt@qubtv.ro
- contact@qubtv.ro