VoxQub – 1 mai

Dată

1 mai reprezintă Ziua Internațională a Muncii și este sărbătorită de peste 130 de ani. Această zi a fost decretată ziua muncii în anul 1889 de către Congresul ‘Internaționala Socialistă’ în memoria victimelor grevei generale din Chicago. În acest oraș, în 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții prin care o zi de muncă să aibă 8 ore. Peste 90.000 de oameni au ieșit în acea zi pe străzile orașului Chicago, iar aproximativ 40.000 au fost în stare de grevă. Înainte de această dată, se muncea în condiții grele, timp de 10-16 ore pe zi. Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Ulterior, 1 Mai a devenit Ziua Internaţională a Muncii în aproape toată lumea. Printre țările care sărbătoresc ziua de 1 mai se află și Germania, Belgia, Croația, Turcia și Grecia. În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. De atunci și până la instaurarea regimului comunist, atât sub Carol I sau regele Ferdinand, Ziua Muncii a fost marcată prin sărbători câmpenești și ieșiri la iarbă verde. După instaurarea regimului comunist în România, această zi s-a transformat într-o sărbătoare în care era preamărit partidul. Muncitorii și elevii erau încolonați și obligați să aducă elogii regimului comunist, la defilări grandioase, cu pancarte ce afișau chipurile conducătorilor. Muncitorii primeau liber, însă erau nevoiți să participe la manifestări.
După anul 1990, însă, propaganda cu ocazia acestei zile a dispărut, iar de atunci, românii sărbătoresc acest eveniment în aer liber, la iarbă verde, la mare sau la munte. Obiceiul cu mici, bere și muzică a apărut pentru prima dată în România în anul 2003, când, Blocul Național Sindical a organizat o adunare populară.
Potrivit unui sondaj realizat de o firmă de cercetare din România, berea este băutura preferată a românilor de 1 Mai, iar cel mai popular preparat alimentar sunt micii. Doi români din cinci beau bere atunci când se află în concediu, iar berea ocupă primul loc în topul băuturilor consumate într-o astfel de perioadă. Un aspect important legat de acest fapt este acela că 97% din berea consumată de români este produsă în România. Ziua de 1 mai este sărbătoare legală în România și este zi liberă de la stat, fiind o zi dedicată relaxării alături de cei dragi.
Chiar dacă ziua de 1 mai poartă denumirea de ziua muncii, în această zi, facem orice, numai de muncit nu…

DISTRIBUIE

Reclama Ta

Reclama Ta

Reclama Ta

Actualitate

Ce nu știm despre Decembrie `89? – QubArena

Vorbim în această seară la QubArena, de la ora 19:00, cu cercetătorul Prof. Univ. Dr. Miodrag Milin și Prof. Dr. Adrian Kali.

Actualitate

Bujorul „floarea națională a României” – MozaiQub

Bujorul este declarat „floare naţională a României”, conform unui act normativ adoptat de Camera Deputaților.

Actualitate

Luna securității cibernetice – VOX

Octombrie este luna securității cibernetice, de 10 ani, la nivelul Uniunii Europene.

Actualitate

Îngrijirea corectă a pielii feței – MozaiQub

Ca să înțelegem tehnicile de ingrijire a pielii trebuie să cunoaștem structura și mecanismul de funcționare a acesteia.

Alte
știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru