Plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării copiilor mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, este concluzia cercetărilor făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Dacă plantele și animalele sunt supuse procesării alimentare, plumbul ajunge prin hrană în orgamismul uman. Comisia Europeană a a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente precum organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea, ciupercile sălbatice ori vinul. De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg. Pentru alimentele preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică este tot 0,020 mg/kg. Pentru miere, 0,10 mg/kg, iar pentru carnea de bovine, ovine, porcine și păsări de curte cu excepția organelor 0,10 mg/kg.
Reducerea plumbului din alimente
Dată
DISTRIBUIE
Colindele românești de-a lungul veacurilor – MozaiQub
decembrie 22, 2025
Colindele românești sunt mai mult decât simple cântece de Crăciun, ele reprezintă o adevărată călătorie în timp, o punte între generații și o oglindă a ...
Povestea bradului de Crăciun – MozaiQub
decembrie 22, 2025
Bradul de Crăciun, așa cum îl cunoaștem astăzi, este mai mult decât un simplu arbore împodobit. El reprezintă o tradiție străveche, un simbol al luminii, ...
IPJ Mehedinți sancționat pentru folosirea ilegală a imaginilor video – VoxQub
decembrie 22, 2025
Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți a primit o sancțiune contravențională după ce autoritățile au constatat că imagini captate de camerele de supraveghere au fost folosite ...
Creșteri semnificative la impozitele locale din 2026 – VoxQub
decembrie 22, 2025
Anul viitor va aduce majorări importante ale taxelor și impozitelor locale în mai multe orașe și comune din țară.



