Plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării copiilor mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, este concluzia cercetărilor făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Dacă plantele și animalele sunt supuse procesării alimentare, plumbul ajunge prin hrană în orgamismul uman. Comisia Europeană a a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente precum organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea, ciupercile sălbatice ori vinul. De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg. Pentru alimentele preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică este tot 0,020 mg/kg. Pentru miere, 0,10 mg/kg, iar pentru carnea de bovine, ovine, porcine și păsări de curte cu excepția organelor 0,10 mg/kg.
Reducerea plumbului din alimente
Dată
DISTRIBUIE
Guvernul a aprobat reducerea sporurilor bugetarilor – VoxQub
iulie 1, 2025
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reduce sporurile acordate angajaților plătiți din fonduri publice. Conform noilor prevederi, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare va ...
Traseu istoric inaugurat în zona montană a județului Gorj – VoxQub
iunie 30, 2025
Un nou traseu turistic cu temă istorică a fost amenajat în zona montană a județului Gorj, punând în valoare tranșeele folosite de Armata Română în ...
Micii fermieri obligați să folosească e-Factura de la 1 iulie – VoxQub
iunie 30, 2025
De la 1 iulie 2025, micii producători agricoli care aplică regimul special pentru agricultori trebuie să utilizeze sistemul RO e-Factura pentru vânzările către procesatori și ...