Ziua Timișoarei – MozaiQub

Dată

Municipiul de pe Bega a devenit prima cetate fortificată în jurul secolului al XII-lea, care a trecut de-a lungul timpului, prin diferite stăpâniri. Secolul al XIV-lea a avut o puternică însemnătate pentru cetate deoarece sub conducerea lui Carol Robert de Anjou, aceasta a devenit, pentru scurt timp, capitala Regatului Ungar. După o perioadă relativ mică, cetatea a fost cucerită de către otomani, iar, pentru aproape două secole, a devenit un important bastion militar turcesc.
Un episod deosebit din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor răsculați, condusă de Gheorghe Doja. Armatele formate din iobagi români și unguri, aveau să fie înfrânte lângă Timișoara, de Ioan Zapolya. Legenda spune că locul unde Gheorghe Doja a fost ucis, pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Maria, din piața cu același nume.

DISTRIBUIE

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Emisiuni

Importanța colectării și reciclării pentru mediul înconjurător – MozaiQub

Colectarea este un proces important în susținerea unui mod de viață mai responsabil față de mediul înconjurător.
Emisiuni

Importanța păstrării tradițiilor – MozaiQub

Aproape sau la distanță, în timpuri mai liniștite sau marcate de incertitudine, sărbătorile ne aduc mereu mai aproape de familie, de credință, de chemarea de ...

Cum și pentru cine se face turism?

Cum și pentru cine se face turism?
Actualitate

Programul special de sărbători, la QubTV!

Urmărește programul special de sărbători, la QubTV!

Alte
știri