Sărbătoarea minorității sârbe din România

Dată

Ziua “Sveti Sava sau Sfântul Sava, sărbătoare a minorităţii sârbe din România este sărbătorită în 27 ianuarie. Ziua “Sveti Sava” a fost marcată, pentru prima dată, în 27 ianuarie 2020. Născut în jurul anului 1175, Sfântul Sava, pe numele său secular Rastko Nemanjic, era fiul cel mai mic al marelui jupan al Serbiei, Ştefan Nemanja, întemeietorul dinastiei Nemanjic. Sfântul Sava a desfăşurat o bogată activitate misionară în ţara sa natală, înfiinţând şcoli, mănăstiri, spitale, încercând să apropie poporul sârb de religie. Una dintre cele mai importante realizări ale sale o constituie obţinerea autocefaliei pentru biserica sârbească, devenind, în 1219, primul arhiepiscop la Bisericii ortodoxe autocefale a Serbiei. Cneazul Serbiei, Milos Obrenovic, l-a declarat Sfânt ocrotitor al şcolilor şi al elevilor. Astăzi, numeroase şcoli poartă numele sfântului, iar cu ocazia sărbătorii “Sveti Sava” toate şcolile sârbeşti organizează festivităţi. Cele mai timpurii izvoare ale istoriografiei româneşti, dar şi numeroasele toponime atestă prezenţa elementului sârbesc în toate provinciile istorice ale României de astăzi încă din Evul mediu timpuriu. În prezent, cea mai mare parte a sârbilor din România trăieşte în aproximativ şaizeci de localităţi din vestul şi sud-vestul ţării, respectiv, în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.
Senatul României a adoptat proiectul legislativ în 6 martie 2019 şi Camera Deputaţilor, în 10 aprilie 2019. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 7 mai 2019, Decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei “Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România.

DISTRIBUIE

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Reclama ta aici

Emisiuni

Importanța colectării și reciclării pentru mediul înconjurător – MozaiQub

Colectarea este un proces important în susținerea unui mod de viață mai responsabil față de mediul înconjurător.
Emisiuni

Importanța păstrării tradițiilor – MozaiQub

Aproape sau la distanță, în timpuri mai liniștite sau marcate de incertitudine, sărbătorile ne aduc mereu mai aproape de familie, de credință, de chemarea de ...

Cum și pentru cine se face turism?

Cum și pentru cine se face turism?
Actualitate

Programul special de sărbători, la QubTV!

Urmărește programul special de sărbători, la QubTV!

Alte
știri