Ministerul Sănătăţii prezintă principalele caracteristici ale medicamentelor antivirale orale utilizate în tratamentul. Antiviralele orale blochează activitatea şi replicarea virusului, fiind necesare ca ele să fie administrate cât mai repede posibil după infectare. Astfel, tratamentul trebuie început nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.
Administrarea acestor antivirale trebuie făcută însă doar după o evaluarea medicală, clinică şi de laborator, a pacientului. Antiviralele orale nu trebuie utilizate de către femeile însărcinate sau care alăptează, fiind recomandată şi folosirea de metode contraceptive eficiente în cazul în care unul dintre parteneri ia astfel de medicamente. Mai mult, ele nu sunt indicate în cazul unor afecţiuni hepatice sau renale.
În cazul unor antivirale noi, există date clinice limitate şi pot să apară reacţii adverse, inclusiv unele grave. Potrivit ministrului Sănătăţii, sunt disponibile trei antivirale folosite în România pentru tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, care au demonstrat o anumită eficacitate. Favipiravir are utilizare limitată pentru că pe de o parte este toxic şi nu poate fi administrat decât după o evaluare foarte serioasă a stării de sănătate a persoanelor şi nu face altceva decât să reducă durata bolii şi mai puţin cazurile grave şi mortalitatea. În ceea ce priveşte antiviralul Molnupiravir, acesta reduce atât cazurile grave cât şi mortalitatea. Pe lângă cele două mai există şi noul produs al companiei Pfizer de care pacienţii români vor beneficia.
Produsele vor exista în spitale şi în centrele de evaluare ambulatorii. Se încearcă să se găsească o soluție şi pentru farmacii, însă eliberarea lor va fi strict condiţionată de o prescripţie medicală, iar acea prescripţie medicală se eliberează de către medicul prescriptor doar după investigarea pacientului pentru că nu ne jucăm cu astfel de produse. Sunt produse cu anumit grad de toxicitate, iar acest aspect trebuie luat în serios.

Antivirale folosite pentru tratarea Covid-19
Dată
DISTRIBUIE
Vouchere FIV pentru cupluri și femei singure afectate de infertilitate – VoxQub
mai 2, 2025
Un program social național continuă să ofere sprijin financiar pentru cuplurile și femeile singure diagnosticate cu infertilitate. Persoanele eligibile, cu vârste între 20 și 45 ...
Schimbări pentru muncitorii străini sezonieri din România – VoxQub
mai 2, 2025
Legislația privind muncitorii sezonieri din afara Uniunii Europene care lucrează în România a fost actualizată. Noile reglementări impun angajatorilor condiții mai stricte și responsabilități clare ...
Recalcularea pensiilor încă în faza de colectare a documentelor – VoxQub
mai 2, 2025
Procesul de recalculare a pensiilor pentru pensionarii care au obținut venituri cu caracter nepermanent este încă în faza de primire și verificare a adeverințelor justificative.
Creșterea salarială de 400 de lei pentru angajații din sectorul bancar – VoxQub
mai 2, 2025
Angajații din sectorul bancar din România beneficiază de o majorare salarială de 400 de lei, ajungând la un salariu minim brut de 4.500 de lei. ...